Terug naar het overzicht Aquaria

Inrichting van het cichlidenaquarium

Inleiding :

Vooraleer we het cichlidenaquarium inrichten, proberen we eerst de natuurlijke leefomstandigheden van deze vissoort te achterhalen.

De cichlidengroep kunnen we verdelen in twee groepen, enerzijds die van het Afrikaanse continent, anderzijds de cichliden uit Amerika.

De Afrikaanse cichliden leven in het reusachtige meer van Malawi of Tanganika. Dit zijn open waters zo groot als een zee met weinig flora, een zandbodem en veel rotsen. Bovendien liggen deze meren rondom het evenaargebied, dat betekent veel zonlicht en warme temperaturen. Het water van het meer wordt continu "gevoed" met water uit talloze rivieren van omringende bergen. Het meer bestaat dan ook uit kristalhelder water. Het vele zonlicht bevordert de algengroei op de rotsen en deze vormen de ideale voedingsbestanddelen voor deze uitstekende grazers. De zuurtegraad van het water ligt om en bij de 8, en vaak wordt er verondersteld dat de hardheid van het water hoog is, maar deze is ongeveer 6 °dGH.
Deze bevindingen proberen wij zoveel mogelijk in ons cichlidenaquarium tot uiting te laten komen, waar deze vissen zich niet alleen snel thuis voelen, maar ook kunnen kweken.

De Amerikaanse cichliden, met uitzondering van de dwergcichliden, worden doorgaans 15 tot 40 cm en leven in rivieren, die voornamelijk uit mangrovetakken en oeverplanten bestaan. Het mangrovehout zorgt voor voldoende schuilplaatsen en de planten zijn de ideale afzetgebieden voor de kweek van de jongen.

Inrichting van het Cichlidenaquarium

De Malawi-cichliden zijn vissen die doorsnee 12 tot 15 cm worden, en hebben bijgevolg een iets ruimer aquarium nodig. Bovendien zorgt de grote hoeveelheid stenen ervoor, dat het watervolume sterk gereduceerd wordt. Een aquarium van minimaal 240 l inhoud wordt sterk aanbevolen om cichliden te houden en eventueel te kweken.

De rotsen, liefst met veel gaten, die men gebruikt, worden eerst zorgvuldig gereinigd. Kalkhoudende stenen zijn uiterst geschikt, omdat deze stenen de pH waarde positief beinvloeden. Op de bodem gebruiken we gespoeld maaszand of fijn kwartszand van 1 tot 2 mm.
De rotsen worden op de glazen bodemplaat van het aquarium geplaatst en stabiel tot bovenaan gestapeld. Deze stenen achterwand kan men gerust deels naar voor inrichten. Pas daarna wordt het zand ongeveer 4 à 6 cm dik ingebracht en dit zorgt ervoor dat wanneer de cichliden graven, de rotsconstructie niet kan neerstorten.

De beplanting van het aquarium bestaat vooral uit stevige plantsoorten, die op rotsen geplaatst worden. Enkele bekende soorten zijn : anubias barterrii nana, anubias congensis,javavaren, kruljavavaren. In de bodem te planten soorten zijn: hoornblad, ajuinplant, reuze vallisneria.

De filter is uiterst belangrijk om de cichliden in zeer zuiver water te houden, gezien hun grootte en het aantal vissen dat men in het aquarium plaatst. Om agressiviteit van deze soort te minimaliseren houdt men per 12 l water 1 cichlide. Vaak worden er twee filters geplaatst met een groter volume, uitgerust met Sera siporax pijpjes, substraatsteentjes en hoogkwalitatieve actieve kool. Dit biedt het voordeel dat men wisselend de filters kan reinigen zonder het biologisch evenwicht te verstoren. De watertemperatuur bedraagt 26°C. Aan het wateroppervlak kan men eventueel een extra circulatiepomp bevestigen, die voor zuurstof en golvende bewegingen zorgt.

De sterke verlichting zorgt voor een lichte algengroei op de rotsen. Aanbevolen TL lampen zijn de combinatie Sera bleu sky en Sera plant of de combinatie Dennerle Kongo-White samen met het zachte Dennerle African-Lake. Deze lampen accentueren de kleurenpracht van de cichliden en garanderen een prachtig levendig spektakel. De lichtduur houden we op 10 uur per dag en het gebruik van reflectoren versterkt dit effect.

Ook hier gebruiken we gewoon leidingwater voor het vullen van het aquarium met toevoeging van Sera Aqutan en Sera Nitrivec voor het bevorderen van het biologisch evenwicht. Sera mineral of Bio-trace zorgen voor extra mineralen en sporenelementen, wat zich uit in de stralende kleuren van de cichliden.