Terug naar het overzicht Aquaria

Inrichting van het tropisch beplant aquarium

Een goede start begint met een goede planning!

Plaats het aquarium op een donkere plaats, waar direct zonlicht geen kans maakt. Direct zonlicht leidt tot ongecontroleerde algengroei in het aquarium, veel onderhoud en bijgevolg weinig plezier.

Het onderhoud moet U een actieve en ontspannende bezigheid bieden, zodat nieuwe dingen leren het aquarium boeiend en interessant maakt. Hier denken wij aan de waterchemie, het gedrag en de kweek van vissen, zeldzame plantensoorten, enz. Deze facetten behoren automatisch bij de creatie van ieder biotoop.
Schenk bij de aanschaf veel aandacht aan de kwaliteit van het aquarium en de techniek. Goedkoop leidt vaak tot duurkoop. Alle decoratiematerialen moeten bovendien ook geschikt zijn om in het water te plaatsen en aangepast aan het soort biotoop dat men wil creëren.

Verzamel en filter zoveel mogelijk informatie en laat U door vakmensen met raad en daad bijstaan.

De plaats van het aquarium moet voorzien zijn van een stopcontact, waar een viervoudige verdeeldoos kan geplaatst worden. Eén stopcontact voorziet de filter van stroom, één voor de verwarming, één voor de luchtpomp en één met eventueel een tijdsklok voor de verlichting.
Reinig het aquarium met gewoon lauw water zonder chemische toevoeging, indien het een nieuw aquarium is. Bij een bestaand of reeds gebruikt aquarium is het interessant om het aquarium te desinfecteren met JBL desinfekt. U kunt trouwens decoratiematerialen, alsook de verwarming, de leidingen met dit zelfde product ontsmetten. Hardnekkige kalkranden worden bovendien probleemloos verwijderd.

Leg eerst de luchtleidingen en uitstromer op hun plaats in het aquarium, vooraleer de bodemmaterialen worden gelegd. Een vaste zuurstofbuis verhindert later het dichtknijpen van de leidingen, wanneer er stenen, hout of ander decoratiemateriaal geplaatst worden op de bodem.

Bij de planning houdt men rekening met het al dan niet sterk beplanten van het aquarium of wanneer men helemaal niet of enkel rotsplanten gebruikt zoals bij cichlidenaquariums.

Sterk beplante aquaria vragen extra aandacht bij de keuze van de bodem. Sera Floredepot, in combinatie met Amtra Plant Depot bieden de planten voor jaren de nodige voedingsstoffen en mineralen. Bovendien wordt de waterkwaliteit door afgifte van sporenelementen gunstig beinvloed, wat op zijn beurt de vissen ten goede komt. Deze voedingsbodem wordt afgedekt door een laag op voorhand gespoelde kiezel van ongeveer 3 cm. Een donkere kiezelkleur verhindert reflectie van het aquariumlicht, brengt de kleur van de vissen en planten tot hun recht. Tenzij de oorspronkelijke vispopulatie op zanderige of bleke bodem leeft, gebruiken we natuurlijk deze natuurgetrouwe bodem. Bijvoorbeeld cichliden.

Om het vermengen van de afdekbodem en de onderliggende voedingsbodem te verhinderen bij het vullen met water, gebruiken we een soepbord en een vaas. Laat het water zachtjes in de vaas lopen, dat dan daarna overloopt in het soepbord en zo de kracht mooi verdeeld over de bodemoppervlakte zonder troebel water te veroorzaken. (foto6) Men kan regelmatig heet water in de vaas toevoegen, om het aquariumwater snel op te warmen. Eens een derde van het aquarium gevuld is, kan men de waterkraan harder opendraaien.

De filter wordt nu opgevuld en de filtermaterialen worden eerst grondig gereinigd met water. Onderaan het filter worden keramische pijpjes, of het betere Sera Siporax, of grove mousse gebruikt met daarboven actieve kool, liefst hoogactief dat zes maand werkt. Hoog actieve kool verwijdert voornamelijk de geur en kleurstoffen van het aquariumwater en bevordert de helderheid. De bovenlaag in het filter bestaat slechts uit een dun laagje filterwatte. Hier werd de klassieke methode besproken om een filter uit te rusten, die zeker aan alle wensen voldoet. Extra aanrader is het filter uitrusten met Amtra Algcontrol. Dit zijn twee dunne filterzakjes dat enerzijds de nitraten verwijdert, anderzijds de fosfaten van het aquariumwater neutraliseert. Deze twee stoffen veroorzaken snel vervelende algenvorming, die niet door conventionele filtermedia kan verwijderd worden. Vandaar de noodzaak tot regelmatig waterverversen om de waarden laag te kunnen houden.

Het plaatsen van het decoratiemateriaal en het beplanten kan beginnen. Spoel alle materialen zorgvuldig af met water zonder chemiche toevoeging en ontdoe de planten van de pot en mousse. Desinfecteer eventueel met JBL desinfekt.

Neem uw tijd en laat uw creativiteit zijn vrije loop. Zorg steeds dat alle gebruikte decoratiematerialen zoals kienhout,stenen, rotsen stabiel worden geplaatst om breuk te voorkomen.. Twijfelachtige materialen vernist of met speciale lakken worden vermeden.

De verlichting wordt jaarlijks vervangen of tweejaarlijks, indien hoogkwalitatieve tl buizen. Het gebruik van reflectoren bevordert de concentratie en lichtsterkte naar het wateroppervlak en zorgt voor een optimale en aangename verlichting.Een tijdsklok zorgt voor een regelmatige en voldoende verlichting. Een tijdsduur van maximaal acht tot negen uur per dag volstaat en kan bij voorkeur ’s avonds ingesteld worden.

Vul nu het aquarium tot bovenaan, wrijf aan de binnenzijde de luchtbelletjes weg en stel de filter, de verwarming, de luchtpomp en de verlichting in werking. Voeg Sera Aqutan aan het leidingwater, om chloor en zware metalen te neutraliseren. Bovendien zorgen de toegevoegde colloiden ervoor dat de slijmhiud van de vissen extra beschermd worden en werkt anti-stresserend. Om het biologisch evenwicht te bespoedigen voegen wij Sera Nitrivec aan toe. Deze bacteriecultuur ontwikkelt zich razendsnel en zorgt voor de afbraak van de afvalstoffen, waaronder voornamelijk het giftige nitriet. Toevoeging van Sera Florena brengt extra sporenelementen, vitamines en ijzercomplex aan het aquariumwater, waardoor planten hun frisgroene kleur en regelmatige groei behouden.

Wanneer men een zacht en zuur milieu wenst, bvb. Discussen, kilivissen, dwergcichliden, enz; is Amtra Trop een vloeistof dat snel zowel pH en hardheid omlaag brengt. Regelmatig testen van de zuurtegraad en hardheid is dan ook noodzakelijk.

Laat het aquarium minimaal 10 tot 14 dagen filteren, zonder vissen, om het biologisch evenwicht te vormen. Neem hiervoor uw geduld, het zal u veel problemen en geld besparen!
Test eerst het nitrietgehalte, vooraleer u uw vissen aanschaft en door stelselmatig te bevolken worden nitrietpieken vermeden.

Deze richtlijnen moet u in staat stellen om zonder veel problemen een aantrekkelijk aquarium te installeren, dat bovendien onderhoudsvriendelijk is en u veel vreugde zal brengen.

Maak van deze uitdaging een ontdekking!