Terug naar het overzicht Aquaria

Verlichting

Het licht van het aquarium is een belangrijke factor om tot een mooi beplant aquarium te resulteren zonder veel algen. Ook aquariumplanten hebben licht nodig, net zoals de planten in de natuur.

Uit koolstofdioxide en water worden door de fotosynthese koolhydraten en zuurstof geproduceerd. De koolhydraten stimuleren de bouw en de groei van de planten. Het alzo ontstane zuurstof is van levensbelang voor het biotoop.

Licht bestaat uit verschillende spectrumkleuren maar niet alle kleuren van dit spectrum zijn geschikt voor een optimale plantengroei.
Vervang jaarlijks de TL buizen, omdat de belangrijkste kleuren (blauw en rood licht) sterk verminderen en andere mindere groeistimulerende kleuren enkel de algen bevorderen.

Bovendien raden wij aan om het aantal lichturen te beperken tot 8 à 9 uur per dag, maar wel beide TL buizen te laten branden. Langdurig licht leidt toch tot een snellere slijtage, maar ook een algengroei (groene alg). Men kan het aquariumlicht bij voorkeur meer naar de avond toe laten branden en overdag geen licht. Dit heeft het voordeel dat kamerlicht niet gecumuleerd wordt met het aquariumlicht.

Met volgende TL verlichtingsbuizen hebben we reeds jarenlang zeer goede resultaten geboekt:

 • combinatie Sylvania Grolux en Sylvania Aquastar (max 9 maand),

 • combinatie Sera Plant en Sera Tropic Sun ( max. 2 jaar)

 • combinatie Dennerle Color Plus en Dennerle Special Plant (max. 3 jaar). Bovendien gebruiken Dennerle TL Buizen een UV-stop.

  Houd er rekening mee dat planten, bij het verwisselen van de oude door nieuwe lampen of een andere kleurencombinatie, ongeveer 4 tot 6 weken nodig hebben om zich aan de nieuwe combinatie aan te passen. Vergeet ook niet dat heel wat planten in schaduwrijke of half zonnige plaatsen in de natuur groeien. Laat eventueel de planten van een lichtpauze genieten van minimaal 4 uur. Uit ervaring blijkt dat algen een niet zo’n aanpassingsvermogen hebben dan de aquariumplanten, en deze onderbreking niet goed verdragen.

  Het gebruik van reflectoren op de lampen is sterk aanbevolen, omdat het een optimale lichtopbrengst geeft aan de planten van 120%. De gewenste kleurencombinatie van de TL buizen is sterk afhankelijk van de persoonlijke voorkeur van de aquariaan.

  Hou ook rekening met de veiligheid van de lichtarmaturen. Gebruik steeds verlichtingsbalken uitgerust met waterdichte doppen en materiaal in PVC of aluminium die hittebestendig zijn van de temperatuur van de ballasten. Deze armaturen bevinden zich dicht tegen het wateroppervlak en komen vaak in contact met opspattend water en condens!
  Kijk daarom steeds of het een CE gekeurd armatuur is.