Terug naar het overzicht Aquaria
Aquaria - Info

Vakantie en de Vissen
Nog een paar dagen ver, en de welverdiende vakantie komt eraan. Alle koffers zijn gepakt, de post is verwittigd, de reisroute is uitgestippeld, de verwarming wordt lager gezet, …

Wat nu met de vissen? Belasten wij de buurvrouw met deze taak, zij komt toch reeds de planten begieten? Maar ze heeft met het aquarium/vijver geen ervaring.

De herinnering komt dan weer boven. Bij de thuiskomst, het tegemoetkomen van de muffe geur, het melkachtig water, aan de oppervlakte happende vissen en ontelbare slakken. Planten onder een algenplaag en een lege doos voer!
Deze ervaring willen we menig aquariaan besparen en raden aan om de vakantieperiode ook voor uw vissen goed te plannen.

Een mogelijkheid is om voor ieder vakantiedag de afgewogen portie voeding voor uw vissen klaar te stellen. Ook is het geven van diepvriestabletten een geschikt middel. De verzorger kan dan dagelijks één diepvriesblokje per 20 tal vissen geven, zonder zich zorgen te moeten maken om over te voederen.

Een tweede mogelijkheid is het geven van speciaal vakantievoer in tabletvorm. Het holiday voer lost heel langzaam op in het water en voorziet de vissen van gedoseerd voer, zonder te moeten vrezen voor bevuiling van het water. Tabletten voorzien de vissen gedurende een week tot tien dagen van voer.

De derde mogelijkheid is het plaatsen van een voederautomaat op het aquarium. Met dit toestel kan men de hoeveelheid voer per dag instellen en het aantal keren voederen per dag. Voorzie het toestel steeds van een nieuwe batterij alvorens te vertrekken op reis. Het is aan te raden om voederautomaten te bevoorraden met granulaatvoer, omdat door de luchtvochtigheid vlokken vaak kleverig worden en de uitgang ervan blokkeren. Test de automaat eerst op een bordje om de hoeveelheid voer per beurt te controleren. Vaak kan een periode van drie tot vier weken overbrugd worden.

Men kan in het aquarium een aantal extra zuurstofplanten bij plaatsen voor de vakantieperiode voor de zekerheid. Mocht zich een probleem voordoen, dan gaan vaak de vissen zich tegoed doen aan de planten.

Prettige vakantie!