Terug naar het overzicht Aquaria

Inrichting van een Bokaal


De start met een bokaal is meestal de eerste aanzet tot eventueel later het houden van een mooi ingericht aquarium. Hoedanook wordt men geconfronteerd met de beginselen van de aquaristiek, d.w.z. hoe hou ik mijn vissen in optimale conditie en wat is daar voor nodig?

Eerst de huisvesting, een bokaal is een beperkte ruimte en bovendien rond. Vissen verliezen in een ronde bokaal snel hun orientatie,vandaar dat we in de bokaal een rots en een plant plaatsen om hun dieptezicht te behouden. Wij houden het op maximaal 3 koudwatervissen per bokaal.

Nadat we de bokaal met uitsluitend lauw water gereinigd hebben, spoelen we de kiezel. Niet te grove kiezel belet dat uitwerpselen en voederresten tussen de steentjes blijven en liggen te rotten. De rots en het plantje, liefst een zuurstofplant, worden eveneens goed afgespoeld.


Het vullen van de bokaal gebeurt met leidingwater op kamertemperatuur en men voegt Esha Goldy aan het water toe om giftig chloor en zware metalen te neutraliseren. De bokaal wordt voor drie vierden gevuld, dan is het wateroppervlak het grootst, waardoor er een betere zuurstofopname is door het water.
Aanrader is het gebruik van Sochting Mini Oxydator. Dit apparaat op basis van verbranding van de afvalstoffen in de bokaal door zuurstofwater, zorgt ervoor dat de vissen ongeveer drie weken voldoende zuurstof hebben en blijft het water dan ook glashelder.

Gelieve steeds de helft van het water te sparen bij de verversing. Het “oude” water is trouwens biologisch in evenwicht en het hergebruiken ervan verhindert grote schommelingen en dus aanpassingsproblemen van de vissen. Dit evenwicht kan plots verstoord worden, wanneer men de vissen teveel voedert. Let op de voeding en geef bij voorkeur korrel voer voor koudwatervissen. Gebruik 8 korreltjes per vis en per dag en laat de vissen één dag per week vasten.

Het inbrengen van de vissen gebeurt op een werkwijze dat er zo weinig mogelijk plotse schommelingen optreden dat er stress bij de vissen wordt veroorzaakt. Dit leidt vaak naar ziektes en/of sterftes. Laat de vissen verpakt in een zakje gedurende een half uurtje op het water drijven. Hierdoor is er een temperatuursaanpassing. Na het openen van het zakje voegt men, met tussenpauzes van een paar minuten, stelselmatig een beker water aan het zakje toe. Na een kwartiertje kunnen dan de vissen in het bokaal geplaatst worden.


Deze werkwijze heeft bij veel bokaalliefhebbers geresulteerd in jarenlang houden van de goudvissen met een minimaal onderhoud.

Veel plezier en succes!