Terug naar het overzicht Aquaria

Verzorging van de waterschildpadden

Huisvesting

Vooraleer we met de aanschaf van de waterschildpadden beginnen, trachten we eerst meer te weten over hun natuurlijk leefmilieu.

De waterschildpadden zijn goede zwemmers en leven in tropische wateren. Volwassen exemplaren hebben zich aan ons klimaat aangepast en kunnen in vijvers en beken overleven.
Opgepast, deze rovers wagen zich wel eens aan vissen, kikkers, salamanders en zelfs eenden. De meeste waterschildpadden worden gemiddeld tussen 45 cm en 65 cm groot en worden 40 jaar oud.

Het best gebruikt men een glazen aquarium dat gemakkelijk gereinigd kan worden. De grootte is afhankelijk van de beschikbare ruimte en de hoeveelheid schildpadden die men wil houden. Hou rekening met de grootte van volwassen schildpadden.

Verwarm het aquarium met een verwarmingselement door een koker beschermd, grote sterke schildpadden rukken deze elementen wel eens los of vernielen die. U kunt ook warmtestralers gebruiken, maar de kostprijs ligt dan hoger. Een temperatuur van 26 graden wordt door de schildpadden graag verdragen. Soms, naar de winter toe, gebeurt het wel eens, dat desondanks deze temperatuur de schildpadden toch weigeren om te eten. Verhoog de temperatuur naar 29 graden en kijk of de eetlust herneemt. Na een paar weken kan men de temperatuur terug naar de normale waarden brengen. Dit is heel belangrijk voor de babyschildpadden, die door hun groei steeds voedsel en vitamines verbruiken. Een langdurige winterslaap zou dan ook fataal zijn.

Als landgedeelte kan men een drijvende schors gebruiken, waar men de voeding legt.
Planten worden door schildpadden losgetrokken en vernield. Een laagje kiezel of zand en een beperkt aantal keien siert het aquarium.

Voeding

Wij gebruiken voor de babyschildpadden de gammarusgarnalen. Deze fijne garnalen zijn een ware lekkernij met alle levensnoodzakelijke stoffen. Het regelmatig toedienen van vitamines aan dit voer, zorgt ervoor dat de schildpad in optimale conditie verkeert. Vlees en groenten wordt afgeraden, omwille dat bloed en vet in vlees snel het warme water vervuilt en groenten wordt niet gretig gegeten. Schildpadden hebben een trage spijsvertering, voer daarom een bepaalde hoeveelheid, die binnen drie minuten opgegeten wordt en meerdere malen per dag.

Grotere schildpadden krijgen Sera Raffy P en Raffy Mineral drijvende korrels. Deze korrels verrijkt met kalk en vitamines, zorgen voor een ideale skelet- en pantserbouw. Als afwisseling kan men bovendien Sera Raffy Royal geven. Dit zijn gevriesdroogde visjes waar schildpadden hun kaken en beenplaten eens goed op kunnen gebruiken.

Schildpadden zijn grote vervuilers, gebruik dan ook een grotere filter en ververs wekelijks de helft van de waterhoeveelheid.

Ziektes

Ziektes bij schildpadden komen vooral voor wanneer de algemene hygiene en onderhoud niet verricht wordt. Tocht, temperatuurschommelingen en overdadig voederen zorgen ervoor dat schildpadden verzwakken en ziek worden. Symptomen zijn uitpuilende ogen, troebele ogen, zacht schild en lome ledematen.

Eerst wordt het algemene onderhoud uitgevoerd, zodat ideale levensomstandigheden gecreëerd worden. Een vitaminekuur kan dan gestart worden. Voeg Sera Reptilin druppels toe aan de voeding en laat in het voer drenken. Doe deze kuur minimaal 14 dagen tot een zichtbaar herstel waarneembaar is. Openstaande hoornlagen van het pantser worden behandeld met Sera Sanipur. Met een propje watten, gedrenkt met sanipur wordt het schild ingewreven, en dit gedurende minimaal een week.

Verkoudheden worden dan weer behandeld met Sera bronchipur, gedurende drie dagen worden druppels bronchipur aan de voeding toegevoegd.

Wanneer schildpadden gebrek aan eetlust hebben, heeft dat meestal verschillende oorzaken;

Geef de schildpad tijd om zich aan te passen aan een nieuwe omgeving. Overdadig voeren leidt eveneens tot het weigeren van voedsel. In de meeste gevallen helpt het om de schildpad een paar dagen te laten vasten.
Temperatuursdaling geeft de schildpad de indruk dat de winterslaap begonnen is. Controleer de verwarming en verhoog die tot 26 of 28 graden.

Toch stellen we vast, wanneer de schildpadden verzorgd worden volgens bovenstaande richtlijnen, het gemakkelijk te houden dieren zijn. Deze oeroude dieren met hun fascinerend typisch gedrag blijven u ongetwijfeld lange tijd boeien. Veel plezier !