Terug naar het overzicht Vijvers
Vijver - Info -

Aanleg De Vormgeving


Door middel van een tuinslang kan men de vorm en de grootte weergeven van de vijver in de tuin. Een rechte vijver wordt door latten of met een touw en paaltjes vastgelegd.

Eerst verwijdert men de graszoden over het volledige vijveroppervlak, ongeveer 20 cm tot 30 cm diep. Op ongeveer 30 cm van de rand, start men de tweede laag af te graven tot op 60 cm 70 cm diep. Dit is de plaats waar de zuurstofplanten komen. De derde laag, 80 tot 100 cm diep, wordt vervolgens afgegraven voor twee derde van het vijveroppervlak. Hou u aan deze dieptes, om het soepbord effect te vermijden die steeds sterk onderhevig is aan temperatuurschommelingen.

Om de rand vast te leggen en tevens waterpas, gebruiken we de ecolat, een gerecycleerde plastic band van 15 cm breed, die we horizontaal bevestigen aan paaltjes die stevig in de aarde zijn geklopt. Een waterpas of laser verfijnt ons werk. De lat wordt minimum 5 cm hoger bevestigd aan de paaltjes, zo kan men de folie mooi over de rand leggen om daarna aan te vullen met aarde, stenen, beton, De ecolat is verkrijgbaar op rol van 25 m, ideaal om rondingen aan te leggen of rechte latten van 3 m lang voor strakke lijnen.
Wanneer de ondergrond veel stenen, wortels, bevat, gebruikt men liefst eerst een beschermende vilt vooraleer de folie wordt aangebracht. Gebruik hiervoor niet rottende materialen, zoals de synthetische vilt.
Rubberfolie kan door zijn soepelheid en elasticiteit ook bij lagere temperaturen verwerkt worden.Men legt het middelpunt van de folie oppervlak centraal in de vijverkuil en legt de twee flappen open over de rand. Leg de vouwen netjes over elkaar en zo verticaal mogelijk. Eens de vijver gevuld, zijn die nog nauwelijks zichtbaar door de waterdruk.
Om te verhinderen dat folie terug in het water waait, leg stenen of latten over de rand op de folie. Nu is men klaar en kan het vullen met uitsluitend leidingwater beginnen. Voeg waterconditioner en een bacteriecultuur aan toe. Wacht minstens vier dagen om de folie langs de rand af te knippen en af te werken. Door de druk van het water, kan de folie zich nog wat verplaatsen.

Op de bodem kan men een laag vijversubstraat aanbrengen, zo krijgt men geen zwart gat en is bovendien een ideale huisvesting voor de bacteriecultuur. Plaats de zuurstofplanten zo snel mogelijk in het water op de 60 cm diepte. De waterlelie wordt met leliekorrels (klei) in een fijnmazige vijvermand geplant en door middel van twee touwen door de mand langzaam in het centrale punt van de vijver gezet. Zo hoeft je niet in het water te gaan.

Daarna worden stelselmatig de moeras-en oeverplanten in de vijver gebracht. Let steeds op de instructies op de plantetiketten i.v.m. de diepte en de hoogte van de planten. Hoge waterplanten worden liefst in grotere manden geplant om een betere stabiliteit te hebben bij hevige wind. De mandjes worden bedekt met fijn plantensubstraat, om uitspoeling van de vijveraarde te voorkomen.

Het inbrengen van de vissen gebeurd pas na 4 6 weken, dit om het biologisch evenwicht niet te verstoren. Hierdoor blijft het water helder en krijgen de nieuwe planten voldoende licht om door te groeien.

Veel plezier met de aanleg van uw eigen creatieve vijver.