Terug naar het overzicht Vijvers
Vijver - Info -

VijverfiltersOm verschillende toepassingen mogelijk te maken bij het plaatsen van een vijverfilter, heeft men drie verschillende modellen ontworpen.

De drukfilters kunnen lager worden geplaatst dan het vijverniveau of watervalniveau. Speciaal ontworpen om druk te behouden om de uitgang naar boven te plaatsen. Worden in een put gezet naast de vijver of onder een waterval. Interessant wanneer men een ander filter niet kan camoufleren.

De overloopfilters worden daarentegen steeds boven het waterniveau geplaatst. Ook deze filters zijn geschikt om naast een waterval te plaatsen, maar de uitgang is steeds hoger. Meestal zijn die groter qua volume, waardoor er minder onderhoudsbeurten nodig zijn om die te reinigen.

De professionele meerkamerfilters, pompgevoerd of in gravitatie geplaatst, zijn dan weer bedoeld voor de grote vijvers of sterk met vis bezette vijvers ontworpen.Onderaan de kamers zijn afloopkranen bevestigd om het onderhoud zo licht en eenvoudig mogelijk te laten uitvoeren.
Een filter bestaat uit verschillende filtermaterialen om een zo groot mogelijke oppervlakte te creeren voor de nitrificerende bacteriecultuur. De filtering gebeurt van grove massa naar steeds fijnere filtermassa, om een optimale doorstroming te behouden. Deze bacteriecultuur zal instaan voor de afbraak van de afvalstoffen van de vijver. Afvalstoffen zijn afkomstig van uitwerpselen van vissen, bladerval, stof, plantenresten, voedsel,

Toch kan ondanks die aangepaste filter, microscopisch fijne zweelalgen ontstaan.Hierdoor is het water groen gekleurd en wanneer men een glas vijverwater tegen het licht houdt toch helder te zijn. Een U.V. straler is dan de geschikte oplossing. Laat de U.V. straler in de aanvangsfase 24 u op 24 u branden tot een zichtbaar heldere vijver is ontstaan. De straler steeds in combinatie met een filter plaatsen, anders heeft het geen zin. Verbrande algen komen dan terug ongezuiverd in het water en zorgen opnieuw voor algenbloei. Eens het beoogde resultaat is bereikt, laat deze straler slechts 6 u per dag branden, met behulp van een tijdsklok. Hierdoor kan het water niet steriel worden en bouwen de vissen voldoende weerstand op tegen ziektes.
Een U.V. straler lost het probleem van draadalgen niet op!
Deze algen ontstaan door verslechterende waterkwaliteit. Het testen van de waterwaarden is dan ook de eerste vereiste.