Terug naar het overzicht Vijvers
Vijver - Info -

VijverpompenEen onderscheid wordt gemaakt in de fonteinpompen en filterpompen.

Een fonteinpomp met voorfilter brengt water in beweging en door de keuze van de sproeikop wordt op een decoratieve wijze zuurstof aan het water toegevoegd. Aanbevolen bij warm weer en bij de bloei van het water. Fonteinen worden ’s winters stilgelegd om te verhinderen dat de warme onderlaag zich vermengd met de ijskoude oppervlaktewater. Vissen raken hierdoor gestresseerd en lopen vaker infecties op of kleven tegen het ijs. Een luchtpomp met uitstromer is efficienter en houdt het vijverwater een stuk vrij. Door de wak in het ijs kan het koolstofdioxidegas ontsnappen, ontstaan door de rotting van afvalresten op de bodem. Zo blijft er voldoende zuurstof in het water.
Bij winderig weer moet de fonteinpomp kunnen stilgelegd worden om wegspattend water tegen te houden. Daarom raden wij om praktische redenen aan om niet één zware pomp te combineren met fontein en naar de filter. Een filter heeft een continue doorstroming nodig.

Een filterpomp is speciaal geconstrueerd om zweefvuil op te pompen naar een filter zonder dat de rotor grotere slijtage wordt aangebracht of zelfs te beschadigen. Hierdoor wordt de levensduur van de pomp langer en behoudt ze een optimaal debiet. Een optimaal debiet verzekert ook de zuurstofopname van het vijverwater, die door de bacteriecultuur continu verbruikt wordt. Leg daarom de filterpomp nooit stil, behalve in de winter. De bacteriecultuur in de filter verbruikt zeer snel het resterende zuurstof en reeds na 20 minuten sterven de eerste bacterien af. Opgenomen vuil in de filter begint te rotten en komt, na inwerking zetten van de pomp, terug ongezuiverd in de vijver terecht.
Een optimaal debiet, is om de twee uur het volledige watervolume van de vijver laten circuleren door een filter. Praktijk ervaring bevestigd dit.